Warmte winnen uit de eigen grond en bodem
Zelfs bij ijskoude buitentemperaturen is er diep in de aarde een vrijwel constante temperatuur. Daar maken onze moderne bodem-water warmtepompen gebruik van. Daarbij bereiken deze type warmtepompen de hoogste rendementen! Zelfs bij buitentemperaturen onder nul kunnen ze met behulp van één eenheid stroom tot wel zes eenheden warmte in de woning afgeven. In een warme periode kunnen ze met behulp van één eenheid stroom tot wel veertig eenheden warmte uit de woning afvoeren. Dit wordt ook wel “passieve koeling” genoemd.
“Jouw woning staat op een onuitputtelijke energiereserve, namelijk aardwarmte. De brine-water warmtepompen maken hier efficiënt gebruik van.”
Hoe werkt een brine-water warmtepomp?
Een brine-water warmtepomp haalt energie uit de bodem. Voor deze warmtepompen wordt met behulp van boringen een aantal verticale leidinglussen in de bodem aangebracht. Die leidingen worden gevuld met een water/glycol mengsel om bevriezen te voorkomen. De warmtepomp onttrekt energie aan het mengsel dat uit de lussen komt. Het afgekoelde mengsel gaat terug in de verticale lussen om weer te worden opgewarmd met bodemenergie. Om de energie in de bodem in balans te houden, kun je de woning in de zomer koelen met de warmtepomp. Een verticale bodemwarmtewisselaar (VBWW) is relatief duur. Bovendien heb je een vergunning nodig om te mogen boren.
Koelen
Elke brine-water warmtepomp kan standaard ingezet worden voor verwarming en warm water. Er zijn ook modellen die kunnen koelen. Het opgewarmde mengsel gaat de verticale bodemlussen in om in de bodem weer af te koelen. Het opgewarmde mengsel gaat de verticale bodemlussen in om weer te worden afgekoeld in de bodem. Zo kun je in de zomer eenvoudig, met laag energieverbruik koelen en gelijktijdig het bodemsysteem opwarmen voor het volgende stookseizoen.
Brine-water warmtepomp in de winter
De temperatuur van de aarde schommelt weinig, aan het begin van het stookseizoen (herfst/winter) zal deze boven de 11 graden zijn en aan het eind van het stookseizoen ca. 3 graden. Het rendement van deze warmtepomp is in de winter beter dan van een lucht-water warmtepomp, immers hoe kleiner het verschil in temperatuur tussen bron en doel, hoe hoger het rendement kan zijn.
Warmtepomp binnenshuis
De brine-water warmtepompen worden binnenshuis opgesteld, op een vorstvrije plaats. Aangezien deze warmtepompen compact en geluidsarm zijn, kunnen ze probleemloos in een bergruimte geplaatst worden.
Brine- of Lucht-water warmtepomp?
Zowel een brine- als een lucht-water warmtepomp hebben voordelen. Weet je nou niet zo goed waar je voor moet kiezen? Vraag dan gratis advies bij één van onze collega’s van STIEBEL ELTRON! Meer informatie over de verschillen tussen brine- en lucht-water warmtepompen lees je hier.