De locatie van jouw warmtepomp

Een warmtepomp kan bestaan uit een buitenunit die gecombineerd wordt met een binnenunit of alleen een binnenunit. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld het type warmtepomp. De installatie van een warmtepomp lucht/water kan zowel binnen als buitenshuis. De brine-water warmtepompen worden altijd binnenshuis opgesteld.

Binnen en buiten of alleen binnen

De binnenunit wordt vaak geplaatst op een plek waar ook het CV-toestel geplaatst was. Deze binnenunit plaats je op een stevige ondergrond of bevestig je aan de muur.

Een buitenunit wordt geplaatst op een plek waar de meeste aansluitingen zitten. Dit scheelt kosten in leidingwerk. Sommige mensen kiezen ervoor om leidingen zo aan te leggen dat de warmtepomp niet in het zicht staat.

Welke ruimte?

Het is niet wettelijk bepaald waar een warmtepomp binnenshuis moet staan. Je hebt dus alle vrijheid. Je kunt een warmtepomp in de garage, zolder of kelder plaatsen. Belangrijk is wel dat de ruimte goed vorstvrij is en er voldoende ruimte voor de installatie is. Ook moet de warmtepomp toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld onderhoud.

Kortom, de plaats van een warmtepomp is vaak afhankelijk van leidingaanleg, type warmtepomp en beschikbare ruimte.