Doorstromer wat is het en wat kan je ermee?

Een doorstromer wordt ook wel van vroeger uit een geiser genoemd. Het is een alternatief voor een boiler. Het rendement van een doorstromer is hoger dan die van een boiler. Doordat je weinig energie verbruikt voor het verwarmen van het water bespaar je aanzienlijk op je energierekening.

Hoe werkt een doorstromer?

Een doorstromer is een soort waterverwarming die in werking treedt zodra er warm water wordt gevraagd. Een doorstromer is eigenlijk niets meer dan een spirale stang. Aan de ene kant stroomt er koud water in waarbij het water in de spiraal wordt opgewarmd. Het water komt er aan de andere kant warm uit. Elektrische verwarmingsdraden zorgen in de spiraal voor de gewenste temperatuur (tot maximaal 60 graden). Je kan direct genieten van warm water.

Zijn er ook nadelen?

Een doorstromer heeft vele voordelen, maar ook twee nadelen. Zo duurt het vullen van een bad langer bij een doorstromer dan bij een boiler. Daarnaast kun je niet gelijktijdig warm water gebruiken in de keuken en bijvoorbeeld douchen. Hier staat tegenover dat een doorstroomverwarmer wel positief is voor je energierekening.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van STIEBEL ELTRON. Bekijk hier het hele artikel en kom erachter of een doorstromer geschikt is in elke situatie.