Een warmtepomp, simpeler dan het lijkt!
Een warmtepomp is een duurzame investering in je huis. Bij STIEBEL ELTRON vinden we het belangrijk dat je weet wat je koopt. Gelukkig is het simpeler dan het lijkt. Een warmtepomp is een alternatief voor of aanvulling op je cv-ketel. En in plaats dat deze je woning verwarmt met aardgas, doet de warmtepomp dat op stroom. Zo word je gasrekening verlaagd én ben je klaar voor de toekomst. Hoe dat werkt? Dat leggen we je graag uit!
Een koelkast maar dan anders!
Een warmtepomp werkt compleet anders dan een cv-ketel. Een warmtepomp werkt eigenlijk zoals een koelkast maar dan omgekeerd. Een koelkast onttrekt energie uit de binnenkant (bron) zodat eten en drinken dat je in de koelkast hebt staan, afkoelt. Deze energie wordt verplaatst naar de buitenkant van de koelkast. De warmtewisselaar aan de achterzijde van de koelkast (verwarmingssysteem) wordt warm en geeft de energie uit het afgekoelde eten en drinken af aan de ruimte waarin hij staat.
Probeer je eens voor te stellen dat de warmtewisselaar aan de achterzijde van de koelkast de verwarming in jouw woning is. De warmtepomp haalt de energie niet uit eten en drinken in de koelkast, maar uit de buitenlucht of de bodem en geeft die vervolgens af aan het verwarmingssysteem van je woning.
Net zoals de koelkast elektriciteit nodig heeft om zijn werk te kunnen doen, heeft een warmtepomp dat ook nodig. Het rendement van een warmtepomp is afhankelijk van de buiten- of bodemtemperatuur en de temperatuur van het verwarmingssysteem. In dit voorbeeld gaan we uit van een gemiddelde verhouding van 1 op 5. De warmtepomp heeft dan 1 deel elektriciteit nodig om 5 delen energie aan verwarming te kunnen leveren. Even ter vergelijking: Een elektrisch verwarmingselement heeft 1 deel elektriciteit nodig om 1 deel energie aan verwarming te kunnen leveren. Een warmtepomp kan dus 5 keer zuiniger werken dan een verwarmingselement! Als je daarvoor ook nog eens duurzaam opgewekte stroom gebruikt, ben je niet afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas en draag je bij aan het terugdringen van CO²-uitstoot!
De warmtepomp haalt de energie niet uit eten en drinken in de koelkast, maar uit de buitenlucht of de bodem
Energie oogsten in eigen tuin
Bovenstaand is kort uitgelegd hoe een warmtepomp energie omzet in verwarming. Om je woning te verwarmen gebruikt de warmtepomp zonne-energie die in de omgeving opgeslagen is. De warmte van de zon blijft opgeslagen in de grond, in de lucht en in het grondwater. Voor elk van deze energiebronnen bestaat er een type warmtepomp. Om de warmte uit de grond te gebruiken, is er de bodem-water warmtepomp, ook wel brine-water warmtepomp genoemd. Zelfs bij ijzige buitentemperaturen is de temperatuur in de bodem altijd even hoog, gemiddeld is dat zo’n 11 graden.
De lucht-water warmtepomp zuigt buitenlucht aan en geeft de energie die erin zit af aan het verwarmingssysteem van je woning. Efficiënte systemen kunnen tot buitentemperaturen van -20°C nog energie uit de buitenlucht halen. Zo oogst je energie uit eigen tuin! Een duurzame en goedkope energiebron.