Isolatie: een goede stap naar een duurzaam thuis

Het begint allemaal bij de isolatie van je huis. Om een huis zo energiezuinig mogelijk te verwarmen is goede isolatie van groot belang. Je wilt natuurlijk niet dat je kostbare energie gelijk weer naar buiten vliegt. Je kunt je muren, vloeren, dak en ramen isoleren. Alles om de kou buiten te houden en de warmte binnen.

Isoleren zonder al te veel gedoe

Je woning kun je vaak al isoleren zonder al te veel gedoe of grote verbouwing. Bijvoorbeeld een spouwmuurisolatie wordt in je buitenmuren gespoten en is dezelfde dag vaak gereed. Een andere optie is je vloer isoleren vanuit de kruipruimte. Maar ook met nog een kleinere investeringen kun jij al snel winst behalen. Zo kun je naden en kieren dichten, cv-leidingen in onverwarmde ruimten isoleren en folie achter radiatoren plakken.

Muren

Je kunt een spouwmuur dus isoleren door de muur in te spuiten. Het is een van de meest rendabele isolatie investering. Het is snel klaar en je hebt je investering meestal in 3 jaar volledig terugverdiend. Heb je geen spouwmuren? Dan kun je alsnog je muren isoleren. Bijvoorbeeld met gevelisolatie, dit is een stuk duurder, maar isoleert veel beter.

Vloeren

Door goede vloerisolatie bespaar je veel geld én heb je warme voeten. Vloerisolatie is het makkelijkste aan te brengen met een hoge kruipruimte, maar met een lage kruipruimte of geen kruipruimte is het ook mogelijk. Na isolatie verbruik je veel minder energie om je huis te verwarmen.

Dak

Veel daken in Nederland zijn slecht geïsoleerd. En dat terwijl een matig geïsoleerd dak een van de grootste energieverspiller in je huis kan zijn. Hoe je een dak isoleert is helemaal afhankelijk van het type dak, bijvoorbeeld schuin of plat. Je hebt de keuze om het in sommige gevallen zelf te doen, maar laat je altijd goed informeren.

Ramen

Veel licht in huis is natuurlijk altijd fijn. Maar ook je ramen kunnen je energie naar buiten lekken. Het belangrijkste is om enkelglas en gewoon dubbelglas te vervangen door HR++-glas of triple-glas. Hiermee bespaar je geld en energie.

Subsidie isolatie

Vanaf 1 januari 2021 kun je gebruik maken van een subsidie om je huis te verduurzamen. Deze subsidie heet ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Om van deze subsidie gebruik te mogen maken, moet je minimaal twee verduurzamingsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld twee maatregelen voor isolatie, maar het mag bijvoorbeeld ook een investering zijn in een warmtepomp. Je kunt dus alle kanten op. Heb je advies nodig? Neem contact met ons op! Wil je meer weten over kosten en subsidies, neem dan een kijkje op deze pagina.