3 tips voor een warmtepomp zonder geluidsoverlast

Wist je dat de meeste warmtepompen van STIEBEL ELTRON minder geluid maken dan een koelkast? Bij een goed ontwerp produceren de STIEBEL ELTRON warmtepompen minder dan 30dB(A) in de woon-, slaapkamers en verblijfsruimte. Dat geldt ook voor onze binnen opgesteld warmtepompen. Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van 38 dB of minder. Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 39 dB of 40 dB. Hoe zorg je voor een fluisterstille warmtepomp? Lees onderstaande 3 tips.

Tip 1: Bereken vooraf het geluid van de warmtepomp

De installateur van je warmtepomp kan vooraf berekenen hoeveel geluid de warmtepomp maakt. Het geluidsniveau van de warmtepomp is namelijk relatief eenvoudig te bepalen. Wat vaak ingewikkelder is, is hoe je dat geluid ervaart op de plaats waar je bent. Bijvoorbeeld woonkamer, slaapkamer, terras of balkon. Goed om in je achterhoofd te houden is dat de warmtepompen van STIEBEL ELTRON dus minder geluid maken dan je koelkast.

Tip 2: Kies voor de juiste warmtepomp

Het aantal dB(a) is afhankelijk van het aantal toeren dat de compressor en ventilator maken. De warmtepomp van STIEBEL ELTRON zijn fluisterstil. De warmtepompen hebben zelfs een silent-mode. Daarnaast is het kiezen van de juiste warmtepomp die past bij jouw woning belangrijk. Dat klinkt misschien als een open deur, maar als je een te kleine warmtepomp koopt qua vermogen, moet de warmtepomp extra hard werken om jouw woning te verwarmen. Dat kan extra geluid veroorzaken.

Tip 3: Waar wordt de warmtepomp geïnstalleerd?

Als je de juiste warmtepomp samen met je installateur hebt uitgekozen is de laatste stap een fluisterstille installatie. Bij een warmtepomp met buitenunit wordt een deel binnen en een deel buiten geïnstalleerd. Soms wordt het buitendeel aan de gevel gehangen. Een installateur kan dan extra winst behalen door te werken met speciale beugels om contactgeluid te voorkomen. Ook wil je niet een buitenunit op een houten schuurtje/aanbouw buiten plaatsen. Die willen nog wel eens als klankkast werken en versterken het geluid van de warmtepomp.

Met deze tips kun jij het gesprek aan met jouw installateur. Wil je hulp van een van onze specialisten bij het kiezen van de juiste warmtepomp voor jouw woning? Vraag dan een offerte aan.

Bekijk onze warmtepompsets Offerte aanvragen