De nieuwe ‘Gasketelwet’

De Nieuwe 'Gasketelwet': Wat betekent het voor jou en wat zijn de alternatieven?

In het afgelopen jaar is de ‘gasketelwet’ ingevoerd, een regeling die bepaalt dat enkel gecertificeerde installateurs bevoegd zijn om onderhoud aan cv-ketels uit te voeren. Hoewel dit extra kosten met zich meebrengt, is het volgens Doekle Terpstra van Techniek Nederland een noodzakelijke stap voor veiligheid en kwaliteit.

Bekijk onze warmtepompsets

Extra Kosten?

De vereisten die aan gecertificeerde bedrijven worden gesteld, brengen kosten met zich mee. De branche heeft ongeveer 35 miljoen geïnvesteerd in de voorbereiding op deze certificering. Deze kosten kunnen doorberekend worden aan klanten, wat kan resulteren in hogere onderhoudskosten. Hoewel het exacte tarief varieert per bedrijf, is het waarschijnlijk dat de onderhoudskosten hoger zullen zijn dan voorheen.

Impact op huishoudens

Deze nieuwe wet heeft gevolgen voor maar liefst 8 miljoen huiseigenaren. Nu is het verplicht om een gecertificeerde cv-installateur in te schakelen voor onderhoud. Het niet naleven van deze wet kan leiden tot economische sancties en boetes. Voor het onderhouden van je cv-ketel moet je nu altijd een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Dit kun je controleren op CO-wijzer.nl. Het is niet langer toegestaan om willekeurige installateurs te gebruiken, anders ben je in overtreding. Dit is een belangrijke stap om de sector te zuiveren van malafide aanbieders.

Wat is het alternatief?

Is het nu verstandiger om een warmtepomp te overwegen in plaats van een nieuwe cv-ketel? Warmtepompen dragen bij aan lagere energiekosten en worden steeds populairder, vooral de hybride warmtepomp die in combinatie met een cv-ketel werkt. Vanaf 2026 wordt dit zelfs de nieuwe standaard bij vervanging van cv-ketels.

Je hebt twee verschillende hybride systemen, namelijk hybride als geïntegreerd systeem. Dat betekent een warmtepomp en hr-ketel in één systeem. Dat betekent dat je dus niet alleen een nieuwe warmtepomp koopt maar ook een cv-ketel. Die gaan zo’n 15 jaar mee, dus al die tijd blijf je ook gas gebruiken voor het verwarmen van je woning. De andere optie is hybride in een all-electric ready systeem. Dit houdt in dat je een warmtepomp bij een bestaande ketel plaatst. Zo heb je in de toekomst altijd de keuze om over te stappen naar all-electric. Bij STIEBEL ELTRON bieden we all-electric ready en all-electric systemen aan. Bekijk onze warmtepomp oplossingen! 

Offerte aanvragen
Overzicht warmtepompen